Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Zij houden zich daarnaast bezig met voorlichting, preventie en onderzoek. Er vindt steeds meer wetenschappelijk onderzoek plaats naar de effecten van logopedie. Logopedie is gespecialiseerde (gezondheids)zorg of paramedische zorg (NVLF, z.d.).
In onderstaand overzicht vindt u de meest voorkomende logopedische klachten. Heeft u een andere logopedische klacht en bent u toch benieuwd wat logopediepraktijk Ellen voor u kan betekenen? Neem dan contact op!
Stem
Als men in het dagelijks leven de stem intensief moet gebruiken bij spreken en zingen, kan dit keelpijn en stemklachten tot gevolg hebben. Bij stemklachten kan men denken aan stemknobbels, poliepen, globusgevoel (brok in de keel), wegvallende stem, heesheid en/of schorheid. Meer informatie vindt u hier.
Spraak
Afwijkend mondgedrag
Afwijkend mondgedrag heeft een negatief effect op de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid. Open mondgedrag, het ademen door de mond, een lage tongpositie en afwijkend slikken zijn voorbeelden van afwijkend mondgedrag. Daarnaast valt ook het slissen, lispelen, duimen, nagelbijten en het gebruik van een speen onder afwijkend mondgedrag. Bij afwijkend mondgedrag wordt de therapiemethode OMFT gebruikt.
Dysartrie
Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging van het zenuwstelsel. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor het ademen, de stemgeving en de uitspraak onvoldoende. Dysartrie kan ontstaan na een beroerte of ander hersenletsel.
Nasaliteit
Bij sommige mensen komt er tijdens het spreken te veel of te weinig lucht door de neus en zijn mensen daardoor slechter te verstaan. Soms klinkt het alsof je verkouden bent, terwijl dat niet het geval is.
Vertraagde spraakontwikkeling
De spraakontwikkeling noem je vertraagd wanneer een jong kind in zijn spraak achterblijft bij leeftijdgenoten. Een kind spreekt onduidelijk en is daardoor door zijn omgeving lastig te verstaan en te begrijpen. Het kind laat klanken weg of vervangt klanken. Bij een vertraagde spraakontwikkeling wordt in vele gevallen de therapiemethode 'Hodson en Paden' ingezet.
Taal
Afasie
Afasie is een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel, bijvoorbeeld na een beroerte. Er kunnen problemen zijn met het maken van zinnen of soms is het lastig om op een woord te komen (woordvindingsproblemen).
Vertraagde taalontwikkeling
Als een kind (nog) niet of weinig spreekt, dan kan er sprake zijn van een vertraagde taalontwikkeling. Het kind laat een achterstand zien in het taalbegrip, de woordenschat en/of de zinsbouw. Het kind spreekt in korte, onlogische zinnen, is niet altijd verstaanbaar, kan zich slechter concentreren, begrijpt anderen vaak niet en/of lijkt soms niet te luisteren. Het begrijpelijk vertellen van een boodschap kan heel lastig zijn. Sommige kinderen spreken wel veel, maar laten ook een achterstand zien in de taalontwikkeling. Er kan sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Meer informatie over een TOS vindt u hier.
Auditieve functies
Er is sprake van een stoornis in de auditieve functies als een kind moeite heeft met het hakken en plakken van woorden en lettergrepen, het lastig vindt om een reeks woorden te onthouden, het niet kan benoemen welke letters een kort woord bevat en/of moeite heeft met rijmen.